dilluns, 9 de gener del 2012

L’Estel de Natzaret al Cercle Catòlic de Gràcia

        
Una de les moltes variants dels pastorets que s’han representat o es representen arreu del país es l’Estel de Natzaret, una obra que des de l’any 1903 es representa cada any Cercle Catòlic de Gràcia.
L’obra es va estrenar el 1898 al Centre Moral de Gràcia, d’on Pàmies era soci. Després l’obra resta aparcada, fins que amb motiu d’una escissió de socis del Centre Moral, es funda el 1902 el Cercle Catòlic, on s’incorpora Pàmies amb la seva obra.
Estipulats els drets d’autor en 250 pessetes, el Cercle també adquirí els de la música pel mateix import, generant aquest fet una fusió entre el Cercle i l’Estel que l’han acompanyat durant més de cent anys, esdevenint propietari dels drets d’allà on es representa l’obra, com a Sarrià, el Poble Nou o Mataró. Durant aquest temps l’obra s’ha representat diferents vegades tots els anys, excepte el parèntesi de la guerra civil 1936-38.
Pel Nadal de 1939 els responsables de l’entitat varen demanar el corresponent permís per tornar-la a fer en català, però com aquest no arribava, el grup de teatre va preparar també la representació de Los pastorcillos en Belen, finalment a dos quarts de cinc de la tarda, poc abans de l’actuació va arribar el desitjat permís, esdevenint aquesta la primera representació en català feta pública a Barcelona després de la guerra.
Superat aquest primer entrebanc “L’Estel de Natzaret” s’ha representat amb normalitat cada any al “Cercle” oscil•lant el nombre de representacions segons la demanda del moment.
En el transcurs dels anys l’obra a patit algunes variacions tant en la llargada del text com en la música, en aquest apartat cal ressenyar els arranjaments del mestre Josep Guinart o els que va fer més tard el desaparegut Jordi Doncos, entre altres o la dels dos darrers anys en que s’ha representat sense els decorats clàssics de paper per introduir l’escena en un món construït a partir d’un joc de construcció de fustes de colors.
Les imatges d’aquest reportatges són de l’assaig general del Nadal 2011-12
          


                                                      Fotos Josep Maria Contel

1 comentari:

  1. bon dia jo la vaig veure varies vegades quan era petita dons el meu pare era socí
    del centre, ara m`agradaria portar-hi a la per aconsegui entrades? meva neta. com puc fer per aconsegui entrades?

    ResponElimina